Olika lånealternativ
Smslån
Bolån
Privatlån
Billån
MC-lån
 
Ordlista
Microlån
Borgensman
Borgenär
Gäldenär
 
Låna pengar
Här hittar du all nödvändig information när du ska låna pengar
Billån

Att ta ett Billån på banken är både enkelt och tryggt och det spelar ingen roll vilket bilmärke och vilken bilmodell du vill köpa. Det spelar heller inte någon roll om det är en ny bil eller en begagnad. Det är bilen som du köper som räcker som säkerhet för lånet.

Du får av banken låna ända upp till 80 % av bilens pris, men resterande 20 % måste du betala kontant eller med en inbytesbil. Återbetalningstiden för ett billån är mellan 2-7 år, beroende på hur gammal bilen är.

 

Men bilen bör inte vara äldre än 12 år när lånet slutbetalas. Billånet betalar du månadsvis i efterskott med hjälp av bankgiro eller med e-faktura. Om du vill lösa lånet i förtid eller göra extra amorteringar kostar det inget extra. Men för att få ta ett billån måste du köpa bilen av en auktoriserad handlare  och lånebeloppet måste vara minst 40.000 kr. Skulle det vara så att du vill sälja bilen innan avtalstiden går ut måste du lösa lånet.

De flesta billån idag brukar vara av typen Annuitetslån, ett annuitetslån är en slags låneform där månadskostnaden är fast under hela låneperioden. Vilket betyder att du i början av låneperioden får betalar mer ränta och amortera mindre. För att sedan i slutperioden amortera mycket och då få betala lite ränta. I det stora hela så har billån relativt låg ränta.

Innan du börjar leta efter din drömbil, kan det vara bra att kontrollera hur stor din  månadskostnad kommer att bli på lånet som du tänkt dig. Det kan du lättast göra på internet, om du söker efter låneansökan, du får ofta ett svar inom några timmar. Men du kan även göra din ansöka via telefon. När man lämnat ut sina uppgifter så görs en kredit prövning på dig för att kontrollera att du harråd med denna månadskostnad. Regler för att få låna är att du måste vara mellan 20-70 år, ha fast anställning och inkomst.

Det kan vara en lite trygghet med att ta ett billån, eftersom att banken ofta hjälper dig med avtal, fordons och försäljarkontroll, så att du kan vara säker på att det är bilens ägare som säljer bilen. Ibland hjälps det till med att få bilen kontrollerad av en auktoriserad verkstad, för att förhindra dolda fel med bilen.