Olika lånealternativ
Smslån
Bolån
Privatlån
Billån
MC-lån
 
Ordlista
Microlån
Borgensman
Borgenär
Gäldenär
 
Låna pengar
Här hittar du all nödvändig information när du ska låna pengar
Bolån

Med bolån menas ett lån man tar för att  köpa t.ex. villa, lägenhet eller fritidshus  men kan också innebära ett lån för renovering av sin nuvarande bostad.  Man ansöker allstå om en kredit för att köpa någon typ utav bostad. Att köpa sig en bostad innebär att man gör en stor investering vilket för många innebär att man måste låna till hela köpesumman. Att ha ett bolån är mycket vanligt och det är något som de flesta klarar av att betala med tiden.

 

Du ansöker om ett bolån hos en bank eller bolåneinstitut där man får träffa en handläggare som går igenom saker som din ekonomiska bakgrund och dina nuvarande inkomster. Det krävs att man är myndig, har en fast inkomst och inte har några betalningsanmärkningar hos kronofogdsmyndigheten. Men det finns idag även de som kan godkänna ett bostadslån för personer med betalningsanmärkningar, men till förutsatt att skulden är betald till fullo och de gör därför en personlig granskning av personens ekonomi innan ett lånelöfte ges.

Vad består ett bolån av?
Ett bolån består i första fallet utav två eller tre olika delar: bottenlån, topplån och oftast en kontantinsats. Den största delen av lånet består av bottenlån 75-95%, topplånet utgörs av 5-15% av bolånet och kontantinsatsen 10-20%. Hur stora de olika delarna är beror på var bostaden är placerad, vad det är för typ utav bostad och även hur bra du lyckas förhandla med din bank. Något som även spelar en stor roll är dessutom vilken ränta du får på de olika delarna (topplån, bottenlån och kontantinsatsen) eftersom de kommer att påverka dina framtida kostnader för lånet.


Bottenlån
Bottenlån eller även kallad hypotekslån, är den största delen av ett bolån och uppgår oftast till 80-95% av den kommande bostadens inköpspris eller den värderats till, samt har lägre ränta än topplånet. Den vanligaste löptiden för ett bottenlån är ungefär 40 år, när man lånar till en villa eller en dyrare bostadsrätt.


Topplån
Topplånet är ett pantlöst lån och har därför ingen säkerhet och har högre ränta än bottenlånet som utgör den större delen av bolånet. Vanligtvis brukar topplånets ränta ligga på 2-3 % högre än hos bottenlånet. Vanligtvis brukar löptiden för ett topplån vara runt 20 år eller mindre och brukar amorteras snabbare för att undvika onödiga räntekostnader.


Kontantinsatsen
Kontantinsatsen är den summan som en del banker och bolåneinstitut kräver att du själv sätter in i bostaden och vanligtvis brukar ligga runt 10 - 20 % av köpeskillingen, alltså det pris du totalt betalar för bostaden eller lägenheten.


Hur betalar man tillbaka bolånet?
Bolånet betalas tillbaka genom amortering, vilket är en mindre summa pengar som betalas in varje månad. Den här summa täcker räntan och avbetalningen på det befintliga lånet.


Vad är ett lånelöfte?
Ett lånelöfte är ett skriftligt löfte från en bank eller annan kreditgivare om att få låna ut ett förutbestämt belopp till den som lånelöftet är utställt till. Det rekommenderas att skaffa ett lånelöfte innan man börjar leta efter en bostad, för då vet man exakt vilken prisklass man har råd med och det är även möjligt att göra en snabb affär och kanske då till ett billigare pris. Det är även en trygghet för låntagaren att veta att man fått klartecken att låna just det beloppet som man är med och bjuder på.

I stort sett lämnar de allra flesta större banker i Sverige idag ut lånelöften. Villkoren som krävs för att söka lånelöften varierar från bank till bank. Vanligtvis gäller ett lånelöfte i 6 månader från utfärdandet.