Olika lånealternativ
Smslån
Bolån
Privatlån
Billån
MC-lån
 
Ordlista
Microlån
Borgensman
Borgenär
Gäldenär
 
Låna pengar
Här hittar du all nödvändig information när du ska låna pengar

Ordlista

Mikrolån
Mikrolån är ett lite mindre lån, där återbetalningen skall göras inom 1 mån. Detta lån kan du göra via telefon, sms eller via internet och du får oftast pengarna inom 30 min. efter att kreditprövningen skett. Beloppen det brukar handla om är från 500 kr. till 3000kr. och är helt utav ränta. Pengarna kan användas till vad som helst, du har inga skyldigheter att redovisa varit pengarna tagit vägen. Ett mikrolån kan du få ta även om du har betalningsanmärkningar.

 

Smslån = Är ett litet lån, kan även kallas mikrolån 1000-3000 kr. Smslån ska
återbetalas inom 30 dagar med en kostnad men ingen ränta tillkommer.

Blancolån = Är ett lån utan säkerhet.

Omstartslån = Är ett lån för att lösa dyra smålån så som smslån, kreditkort m.m.

Bolån = Är ett lån man tar för att en köpa bostad eller belåna befintlig bostad.

Billån = Är ett lån till köp av bil med bilen som säkerhet.

Kreditkort = En kredit som låter dig handla nu och betala senare.

Vad är en borgensman? (gå i borgen för någon)
En borgensman eller att gå i borgen för någon är en person med god ekonomi som går in som garanti och hjälper låntagaren att betala ränta och amortering på ett lån om låntagaren själv inte klarar av det. Ibland kan banken som säkerhet för ett bostadslån kräva att en borgensman går i borgen för lånet. Om man bli tillfrågad att skriva på som borgensman så ska man vara säker på att man han lite på den personen man går i borgen för till 100 %.

Borgenär
En borgenär är den person som lånar ut pengar till någon annan. När man t.ex. tar ett bostadslån är det oftast banken som är borgenär. En borgenär (banken) kräver ränta på de pengar som man lånar ut till en låntagare.


Gäldenär
En gäldenär är den som lånar pengar från någon annan, när man tar bostadslån är man en gäldenär. En gäldenär måste för det mesta betala ränta på de pengar som man lånat från en långivare.


Amortering

Amortering är en avbetalning av ett lån och när man amorterar så gör man oftast periodvisa återbetalningar till den som man lånar ifrån. Hur länge ett lån löper beror helt på lånets storlek och vilken typ av lån du har, t.ex. så är ett huslån oftast under en lån tid vanligtvis mellan 30-40 år, medan ett konsumtionsinriktat lån som t.ex. en bil har en betydligt kortare löptid. Så när du tar ett lån måste du tänka på att du måste ha kvar lite pengar kvar till amortering, så att du kan göra avbetalningen på ditt lån. Eftersom ett huslån kan löpa under en längre tid, mellan 30-40 år är det bra att tänka på följande :

  • När du amorterar under en längre tid som vid ett husköp, så blir den totala räntekostnaden högre än om du betalar av lånet i snabbare takt.
     
  • Om du under 1 år amorterar en viss summa så blir räntekostnaden lägre om du amorterar varje månad istället för varje kvartal.
     
  • Om du får mycket pengar över från din ekonomi, så är det oftast bättre att amortera av din skuld snabbare än att sätta in och spara pengarna på en bankbok/bankkonto. Men du måste så klart se till att du fortfarande har en ekonomisk buffert som du kan känna dig trygg med.
     
  • Amorteringsfrihet kan vara bra om du har en tillfällig likviditetskris (ekonomisk kris). Men den totala räntekostnaden blir givetvis större och detta eftersom krediten inte minskar i storleken.

När du tar ett lån kan du välja mellan ett annuitetslån eller ett rakt lån:

Annuitetslån
Ett annuitetslån är ett lån där man betalar lika stort belopp till den man lånat av vid varje tillfälle. Ett annuitetslån består av ränta och amortering. I början av ett annuitetslån, så betalar man mer ränta och amorterar mindre och i slutet av ett annuitetslån så betalar man mer amortering och mindre ränta.
Ett sådant här lån skiljer sig en del från andra typer av lån eftersom du med ett annuitetslån alltid betalar ett lika stort belopp vid varje betalningstillfälle tills hela lånet är betalt.

Rakt lån
Ett rakt lån är ett lån där man betalar samma summa i amortering vid varje tillfälle och ränta på kvarvarande skuld. I början av ett rakt lån så betalar man mycket i ränta och i slutet av ett rakt lån betalar man mindre i ränta, detta ger en lägre räntekostnad.

Vad innebär amorteringsfrihet?
Det menas att du under den amorteringsfria tiden så betalar du endast ränta. Och på detta sättet så sänker du din totala månadskostnad och ”skjuter upp” själva återbetalningen. Det är du själv som väljer när du vill återbetala lånet under löptiden.  På lån upp till 50 000 kr kan du välja amorteringsfrihet under hela lånetiden vilket kan vara upp till 15 år. Om du väljer att inte amortera av lånet under löptiden så blir du oftast erbjuden att förlänga lånet annars så måste du lösa ut det.