Olika lånealternativ
Smslån
Bolån
Privatlån
Billån
MC-lån
 
Ordlista
Microlån
Borgensman
Borgenär
Gäldenär
 
Låna pengar
Här hittar du all nödvändig information när du ska låna pengar

Privatlån

Privatlån, banklån eller lån utav säkerhet är samma sak, denna lånemetod kräver ingen säkerhet för att få ta lånet, förutom att du måste ha en inkomst. Inkomst kravet brukar oftast vara att de kräver att du tjänar minst 100.000 kr. om året. Denna lånemetod har en stor fördel och det är att varken banken eller finansbolaget som beviljar privatlånet kommer att frågar efter vad du ska använda pengarna till. Det är helt upp till dig.

Ett privatlån skiljer egentligen inte mycket från något annan typ av lån.

 

Du får låna en förutbestämd summa pengar och du förväntas betala tillbaka den inom en avtalad tid. Du ska också betala en avgift för att du får möjligheten att låna pengarna, som vilket annat lån som helst.

Man brukar får låna upp till 350.000 kr. utan säkerhet och man måste ha fyllt 18 år och får inte ha passerat 75 år. Privatlån utan säkerhet går att ansöka om direkt via Internet eller via telefon och man kan då få pengarna på sitt konto inom bara några dagar. Det är vanligast att man ansöker om belopp mellan 20.000 - 350.000 kr med en återbetalningstid på 2-15 år.

Ett privatlån kan man säga är möjligheten till att förverkliga dina drömmar på ett snabbt och smidigt sätt utan att det ska behöver kosta allt för mycket pengar.

Vad får jag då använda ett privatlån till?
Jo som vi nämnt tidigare så får privatlånet användas till i stort sett vad som helst. Det är till för att handla prylar, åka på en semesterresa som du annars inte hade råd med, renovera ditt kök, badrum, köpa ny soffa, tv, båt, husvagn, bil m.m.

Idag frågar banker oftast inte vad privatlånet/banklånet ska användas till. Det är en gemensam förståelse att ett banklån utan säkerhet får används till att köpa saker som man låntagaren själv får avgör. Bankerna idag är mest intresserade av att få tillbaka de utlånade pengarna. Det spelar inte så stor roll vad de ska används till.

Varför bankerna inte längre frågar vad pengarna ska användas till är på grund utav att konkurrensen är så stor i dagsläget. Eftersom det idag finns många specialiserade långivare via nätet som inte kommer att ställa den frågan. Och bankerna är förstås införstådda att de inte kan kontrollera vad pengar faktiskt används till.

Räntor
Räntan som du får betala för ett privatlån, får du som precis alla andra lån dra av när du deklarerar. Skatteavdraget är 30% av din räntekostnad. Ex. har betalat in 1.000 kr i ränta på ditt privatlån så blir skatteavdraget 300 kr.

Räntorna och amorteringarna är ganska tacksamma, tillskillnad från småa sms lån eller mikrolån.

Vilken bank har bäst privatlån?
Det är svårt att svara på vilket som är bäst privatlån eller vilken bank som har lägst ränta, eftersom att bankerna beviljar privatlån och sätter räntan efter just din personliga ekonomi. Din nuvarande lön och eventuell nuvarande skulder avgör ditt lånebelopp och vilken ränta du kan få låna till.

I det stora hela så kan man säga att traditionella banker är försiktigare med att bevilja ett privatlån. Men har du bra ekonomi, bra lön och låga skulder, kan de traditionella bankerna vara ett alternativ om du behöver ett privatlån.

Banker som i stort sett lever på utlåning till privatpersoner är därför villigare att ta större risker. Men det innebär att de även vill ha högre ränta, detta för att kompensera sig själva för risken. Det brukar vara ganska enkelt att få ett privatlån av nischade banker så som SveaDirekt, Sevenday, Resursbank och Nordex Finans för att ge några exempel.

Ikanobanken tillhör i huvudsak den kategori som har sin huvudsakliga utlåning till privatpersoner. Det är snäppet svårare att få ett privatlån beviljat av dem, för de ställer högre krav än t.ex. Wasa Kredit och GE Money Bank.