Olika lånealternativ
Smslån
Bolån
Privatlån
Billån
MC-lån
 
Ordlista
Microlån
Borgensman
Borgenär
Gäldenär
 
Låna pengar
Här hittar du all nödvändig information när du ska låna pengar

Smslån

Sms lån är ett relativt nytt sätt att låna pengar på och som på senare tid fått stor genomslagskraft under väldigt kort tid. Det är en väldigt snabb och lättillgänglig metod eftersom du får pengarna direkt insatta på ditt konto. Du behöver varken tillgång till internet eller uppsöka din bank, det räcker med att du smsar dina personuppgifter och önskat belopp till kreditgivaren. Inom några minuter så får du ett svar på mobilen om du är godkänd eller inte. Så pengarna hamnar på ditt konto redan samma dag eller dagen efter. Vid själva låneansökan så gör kreditgivaren en kreditupplysning på dig och ser efter om du är kreditvärdig och kraven för ett sms lån varierar väldigt från lånegivare till lånegivare.

 

Vissa företag lånar inte ut till personer som har betalningsanmärkningar, medans andra företag tittar på personens totala ekonomiska möjligheter och kan godkänna sms lånet trots att personen har betalningsanmärkningar.

Ett sms lån är en typ av mikro eller snabb lån som man brukar kalla det, vilket innebär att det inte handlar om så stora summer att låna. Sms lånen kan bli väldigt dyra i långa loppet och är oftast bara en temporär lösning på ditt problem eftersom att pengarna ska betalas tillbaka på väldigt kort tid.

Vem får då sms låna?
Ja, du måste ha fyllt 18 år och du får inte ha några större betalningsanmärkningar och du måste tjäna minst 24 000 kronor under 1 år.

Hur mycket får man då låna?
Du får låna summorna: 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 3000 kr eller 5000 kr.

När måste jag betala tillbaka lånet?
Det brukar vara lite olika från lånegivare till lånegivare, men oftast brukar det vara att man ska betalas tillbaka inom 45 dagar.

Vad kostar det egentligen att låna?
Ja förutom att du är tvungen att betala tillbaka hela summan som du lånat, måste du också betala en uppläggningsavgift som ligger mellan 250 – 2000 kr. beroende då på ditt låns storlek. Vilket innebär att det kostar:

  • 1250 - 1700 kr. att låna 1000 kr.  
  • 2350 - 3300 kr. att låna 2000 kr.
  • 3500 - 5000 kr. att låna 3000 kr.

Förutom den extra avgiften så kostar själva ansökan av lånet ytterligare 25 kr.  

Om jag inte kan betala tillbaka, vad händer då?
Är du sen med att betala tillbaka ditt sms lån så kommer du att får en påminnelse och du måste då betala ungefär 50 kr. extra i förseningsavgift.

Om du inte alls kommer att kunna betala tillbaka ditt sms lån så lämnas det till inkasso efter 8 till 10 dagar och då tillkommer en inkassokostnad på 160 kr. Du kommer även att vara skyldig att betala en dröjsmålsränta på 8% av din skuld. När ytterligare 8 till 10 dagar gått kommer ditt ärende att skicks till kronofogden (för att få ett bevis på att din skuld finns) och det kommer att kostar dig ytterligare 640 kr. Om skulden stämmer kommer du att få en betalningsanmärkning och företaget kan ansöka om indrivning av skulden, vilket kostar dig ytterligare 1000 kr.

Att ha en betalningsanmärkning hos kronofogden innebär att man får svårt att ingå några ekonomiska avtal under en period av tre år.